Υποστηρίζω το Σκυριανό Άλογο

Translate this page

Γενική Συνέλευση

skyros-festival/horse2.jpgΣτις 28 Μαρτίου 2015, ημέρα Σάββατο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου. Η Ένωση αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπούς που αφορούν στην καταγραφή, τήρηση του γενεαλογικού βιβλίου, διάσωση και εν γένει ανάπτυξη της σπάνιας φυλής του σκυριανού αλόγου. Στη συνέλευση παρευρέθησαν και ιπποτρόφοι εκτός του σώματος της Ένωσης, οι οποίοι ενεγράφησαν ως μέλη.

Μέσα στο διάστημα από την ίδρυση του σωματείου το 2006 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, έχουν καταγραφεί 297 αλογάκια - απ'τα οποία τα 182 ζουν στη Σκύρο -και έχουν επιτευχθεί εν γένει οι δράσεις που οδήγησαν στην αναγνώριση της Ένωσης ως επίσημου Φορέα πιστοποίησης της φυλής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων. Η αξία αυτής της εξέλιξης και οι δράσεις που συνεπάγεται αποτελούν βασικό άξονα στη διάσωση της φυλής. Η Σκύρος είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένη, μέσω του σωματείου, ως η έδρα της πιστοποίησης της φυλής και της δημιουργίας του γενεαλογικού βιβλίου.

Τονίζοντας το γεγονός αυτό, στη συνέλευση μίλησαν οι προσκεκλημένοι

Κώστας Παπαιωάννου, κτηνίατρος, πρόεδρος της ''Αμάλθειας'', οργάνωσης για την προστασία των αυτόχθονων φυλών,

Μυρτώ Κωνσταντινίδου, διδάκτωρ γεωπόνος ζωοτέχνης, με πλούσια εμπειρία με τα σκυριανά αλογάκια,

Νίκος Κωστάρας, ιππολόγος.

Οι ως άνω προσκεκλημένοι ομιλητές παρότρυναν τους ιπποτρόφους να συνδράμουν όσο μπορούν την Ένωση, υπογράμμισαν τη μοναδικότητα του σκυριανού αλόγου σε σχέση όχι μόνο με το φαινότυπό του αλλά και τον σθεναρό και ήπιο χαρακτήρα του,  τόνισαν την ανάγκη να αποδώσουν οι ιπποτρόφοι στα άλογά τους την πραγματική αξία που έχουν και στο οικονομικό επίπεδο,  παρουσίασαν ενδεχόμενους τρόπους συμμετοχής των αλόγων σε ιππική εκπαίδευση  ή και σε παιχνίδια,  εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επικουρούν, κατά το δυνατόν , το έργο της Ένωσης.

Ο πρόεδρος της'' Ένωσης'' Νικόλαος Κρητικός, αναφέρθηκε συνοπτικά στις μέχρι τώρα δράσεις του σωματείου, υπογραμμίζοντας την παροχή κτηνιατρικής αρωγής. Επίσης, ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με τη συμμετοχή στο σώμα των κριτών στην αξιολόγηση ίππων και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να κάνουν αίτηση ή να προτείνουν κάποιον, μέχρι τις 31 Μαίου, ώστε να οργανωθεί στη συνέχεια μία πρώτη συνάντηση μεταξύ αυτών και του Δ.Σ. της Ένωσης και ενδεχομένως σεμινάριο αξιολόγησης.

Διαβάστηκε επιστολή του Αντώνη Κομινάκη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικού συνεργάτη της'' Ένωσης'' στα θέματα του γενετικού υλικού. Βασικά σημεία της επιστολής η υπογράμμιση της εργασίας πεδίου και επιστημονικής διαχείρισης που επιτελείται από την Ένωση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ωφέλιμο της οργάνωσης παράλληλων εξωστρεφών δράσεων και της προσέλκυσης πόρων και η σαφής θέση ότι ο ορισμός του φαινότυπου της φυλής (πρέπει να) γίνεται μακριά από ''στενούς'' στόχους και σύμφωνα με το ενιαίο κείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού της Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι, όταν η Ένωση ξεκίνησε τη λειτουργία της, τα αλογάκια στη Σκύρο ήταν μόλις γύρω στα 80, ενώ σήμερα, λόγω, κατά ένα μεγάλο μέρος, και της δουλειάς αφοσιωμένων ιπποτρόφων, γύρω στα 200 και ότι επίσης έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ιπποτρόφων για τη σωστή πρακτική φροντίδας και εκτροφής.

Έχοντας μέχρι στιγμής την πολιτεία αρωγό και ταυτόχρονα επιδιώκοντας την αλλαγή κάποιων νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθούν οι ιπποτρόφοι, εφόσον πρόκειται για τη διατήρηση σπάνιας φυλής, αλλά και επιδιώκοντας την εύρεση και νέων χορηγών, το σωματείο συνεχίζει τις δράσεις του και με την πεποίθηση ότι σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ύπαρξη του συλλογικού φορέα είναι όχι μόνο λειτουργικά ωφέλιμη αλλά και αποτελεί αναγκαιότητα.

Ευχόμαστε η αγάπη για το σκυριανό άλογο να μεταφραστεί σε πραγματικότητα ευμάρειας και ευτυχίας.

Η γενική γραμματέας

Ελένη Βοντετσιάνου

www.skyrianhorsesociety.gr