Υποστηρίζω το Σκυριανό Άλογο

Translate this page

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-SOS:Καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης

1279523946_skyros_7_copy.jpgΕν έτει 2010, όταν η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχική και επείγουσα φροντίδα, στη Σκύρο δρομολογείται η εγκατάσταση εννέα αιολικών πάρκων, 111 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 330 MW.

Το έργο αυτό θα μετατρέψει τη Νότια Σκύρο σε αμιγώς βιομηχανική περιοχή, με άμεσο και μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή ενός ολόκληρου οικοσυστήματος, με διαπιστωμένες καταστροφικές συνέπειες στο όλο περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων.

Περισσότερο από το 90%της επένδυσης ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας η οποία έχει συστήσει την Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε. και φέρεται να κατέχει την ιδιοκτησία του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής. Τασχέδια των επενδυτών ενισχύει η ψήφιση από τη βουλή του νόμου «για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ» ο οποίος θέτει σε απειλή τη φυσική και οικονομική ακεραιτότητα της χώρας μας, αφού επιτρέπει αδιάκριτα την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Στις 10 Μαΐου 2010 η Υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε τις άδειες παραγωγής και για τις 111 ανεμογεννήτριες!

Η Νότια Σκύρος αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας. Το 80% είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ενώ μεγάλο μέρος της είναι αναγνωρισμένο ως ΙΒΑ (πολλή σημαντική περιοχή για τα πουλιά και ειδικότερα για τον υπό εξαφάνιση μαυροπετρίτη). Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί εδώ και αιώνες το φυσικό βιότοπο της φυλής «μικρόσωμο αλογάκι Σκύρου», μοναδική στον κόσμο σήμερα, χαρακτηρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης και προστατευόμενο είδος με συγκεκριμένες Δράσεις από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής βρίσκονται στον κόκκινο κατάλογο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Παράλληλα, στη περιοχή αναπτύσσεται ο κυριότερος όγκος της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας, βασικές ενασχολήσεις των κατοίκων του νησιού, ενώ το έργοθα πλήξει ανεπανόρθωτα και τον τουρισμό με συνέπεια να επηρεαστούν αλυσιδωτά και οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι ως διάρκεια ζωής του έργου αναφέρονται τα 25 έτη, με καμμία δυνατότητα αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, εφόσον θα έχει μετατραπεί σε μια περιοχή γεμάτη μπετόν.

Ήδη από το 2007, η σκυριανή κοινωνία,η Ένωση Πολιτών Σκύρου για την προστασία του περιβάλλοντος, σύλλογοι και φορείς με συντονιστή τον κ.Μανώλη Ξανθούλη,πολίτες και φίλοι του νησιού έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επικείμενη καταστροφή προς όλες τις αρμόδιες αρχές, με ενημερωτικά φυλλάδια, με την συλλογή 2000 υπογραφών, με τη συμμετοχή στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ. Έντονη και σαφής είναι η αντίθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δίκτυο Αιγαίου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν δηλώσει απερίφραστα την εναντίωσή τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου έχει ληφθεί απόφαση για την αποτροπή του έργου και συγκροτηθεί μαζί με τους φορείς συντονιστική επιτροπή δράσης. Έχει συνταχθεί από νομικό, κείμενο εναντίωσης στην επιχειρούμενη εγκατάσταση που έχει υπογραφεί από τον Δήμο Σκύρου,το σύνολο των συλλόγων και φορέων του νησιού, τις ανωτέρω και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Σκύρος έχει χαρακτηριστεί περιοχή φυσικού πλούτου και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να δομηθεί το μέλλον του νησιού -αγροτικές παραγωγικές διαδικασίες, οικολογικές καλλιέργειες, έλξη εναλλακτικού τουρισμού. Η πρόταση της τοπικής κοινωνίας και ενδιαφερόμενων φορέων αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών που –στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους- δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ισχύ το διπλάσιο των αναγκών του νησιού σε ορίζοντα δεκαετίας και πρέπει να είναι εκτός περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος.

Η δέσμευση του Ελληνικού Κράτους να καλύψει το 20% της ενέργειας που παράγει από ΑΠΕ δεν μπορεί  να πραγματοποιηθεί παρά μόνο σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της χωροταξικότητας,με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και πάντως με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ελένη Βοντετσιάνου.